szójaszósz

A minap az egyik cimborám küldött egy videót, amelyen a méltán híres, Budapesten elegáns kínai éttermet üzemeltető szakács, Wang Mester készít egy otthon is egyszerűen elkészíthető ételt, nevezetesen a csirkés sült tésztát. Voltunk már az éttermében ünnepelni, így kíváncsi voltam a videóra. Az alapanyagok nagy része könnyen beszerezhető (csirkemell, tészta, kínai kel, kaliforniai paprika, hagyma, fokhagyma, gomba, olaj), a szójaszósz miatt viszont kicsit nyomoznom kellett, mert még sosem vásároltam ilyen terméket. Az egészség jegyében nálam csak egy cukormentes és adalékanyag-mentes változat jöhetett szóba.

Bár az az étel, amiről a videót kaptam, nem igazán fogyókúrás, így nem is azon van a hangsúly, viszont maga a szójaszósz megérdemel egy külön cikket. Népszerűek az ázsiai ételek itthon is, és sok diétás fogáshoz jól passzol ez a pikáns hozzávaló. Ha kapásból pár példát kéne mondanom, akkor az egyik a párolt vagy natúr (önmagában, olaj nélkül) sült hal lenne, a másik a nyers salátatálak.

Származás, tulajdonságok

A szójaszósz az ősi Kínából származik, de később Ázsia más részein is elterjedt egyfajta fűszerként vagy még inkább alapvető ételízesítőként. Különösen Japánban és Indonéziában népszerű. Színe és állaga a hígabb világosbarnától az egészen sűrű sötétbarnáig terjed, ez utóbbinak markánsabb az íze. Főzéshez és sütéshez egyaránt használható. Az eredeti szójaszósz csak természetes összetevőket tartalmaz.

Hogyan készül a szójaszósz?

A szójaszósz készítésének első lépése a szójabab beáztatása, majd megfőzése egy nagyobb tartályban. Ezzel párhuzamosan búzát (ritkábban árpát) pörkölnek, amint elkészült, ledarálják. Ezután összekeverik a szójababot és a ledarált gabonát. Egy speciális élesztőgombát is adnak hozzá, végül megkeverik az egészet. Pár napra félreteszik, érlelik, majd tengeri sós vízbe beleöntik a búzás szójababot. Ismét megkeverik, és lezárják egy hordóban. Hagyják erjedni, de időnként újból megkeverik az elegyet. Maga az erjedés általában 12 hónapig tart, de egyes prémium termékeket akár 2-3 évig is érlelhetnek. A hordó tartalmát végül kiterítik, majd kipréselik belőle az ekkora már szép barna színű folyékony szójaszószt. Ezt többször megszűrik, pasztörizálják, végül üvegbe töltik, lezárják, felcímkézik.

Milyen szójaszószt válasszunk?

A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható szójaszósz egészségre káros ócskaság. Cukrozva van, de egyéb nem túl hasznos összetevőket is találtam bennük, amikor a hipermarketben átnéztem egyenként a teljes kínálat összetevők listáját, pl. ízfokozó nátrium-glutamátot, a cukor mellett még mesterséges édesítőszert is, stb.

Némi kutakodás után rábukkantam egyre, amely ugyan háromszor annyiba kerül, de csak természetes összetevőket tartalmaz. Az Auchan, Spar és a Tesco polcain is megtaláljuk. Nem volt kérdés, hogy ezt az egészséges terméket választom, még ha drágább is. Mindennap azért nem használ az ember szójaszószt, így egy darabig biztos elég lesz. Ha felbontás után hűtőben tároljuk, akkor azért eláll egy jó ideig. Kikkoman a márkája, amely az egyik legelső cég, amely az 1700-as évek elején szójaszószt kezdett gyártani, így azonnal szimpatikus lett. Összetevői csupán ivóvíz, szójabab, étkezési só és alkoholból erjesztett ecet. Ennyi. Se cukor, se mesterséges adalékanyagok, pont ilyet kerestem. Persze biztosan van több más gyártónak is egészséges terméke, a lényeg, hogy ne tartalmazzon se cukrot, se ízfokozót, se édesítőszert, se más adalékanyagot.

Felhasználása

A szójaszószt leginkább csirke, tészta, és halételekhez, sushihoz, nyers vegyes salátához érdemes felhasználni, fogyókúra során is hasznos kiegészítő lehet, ha kicsit fel akarjuk turbózni a diétás ételeket. A tésztához, csirkéhez többnyire hozzákeverik, a halakhoz, sushihoz, salátákhoz inkább mártogatósként vagy hozzácsepegtetve alkalmazzák.

Készen állsz az Utolsó Fogyókúrádra?

Ha szeretnéd ledobni magadról a felesleget, és igazán elszánt vagy, az intenzív mentorprogramot neked találtam ki. Ennek során szó szerint minden nap kapcsolatban leszünk, minden napodról számot kell adnod, hogy mit ettél, és mit tettél a sikered érdekében.

Amennyiben a saját, nyugodt tempódban haladnál a lépésről lépésre útmutatóim segítségével, az online fogyókúra programok ideális választást jelentenek számodra.

Még nem határoztad el magad? Akkor első lépésben mélyítsd el az ismereteidet az ingyenes útmutatóm segítségével, amelyben megtudhatod, hogy miért nem sikerült még leadnod a plusz kilókat.

0 hozzászólás

Hozzászólások

Kérdésed vagy véleményed van?
Írj bátran! (Az E-mail cím nem jelenik meg nyilvánosan, a Honlap kitöltése nem kötelező.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük