Gyakori kérdések a fogyásról

gyakori kérdések fogyókúra

A napokban kutakodtam kicsit az interneten, hogy mik a leggyakrabban felmerülő kérdések a fogyásról, fogyókúráról, illetve azok közül is ideírtam párat, amelyeket én kaptam eddig a weboldalamon vagy az online programjaimban. Bízom benne, hogy a válaszok téged is kicsit közelebb visznek az ideális alakodhoz vezető úton, úgyhogy csapjunk is bele! 🙂

Hogyan tudnék lefogyni?

Erre a kérdésre a legjobb válaszom az ingyen letölthető útmutatóm.

De a lényeget összefoglalva úgy tudod leadni a felesleget, ha a fogyásra nem egy rövid pár hetes kúraként, hanem életmódváltozásként tekintesz. Nem érdemes pazarolnod az idődet, pénzedet és energiádat kapszulákra, világmegváltó eszközökre, mert ezek csak a csalódás módszerei.

Első lépésben érdemes keresned egy dietetikust, mentort, útmutatót, valamit, ami a segítségedre lesz. Átmenetileg követned kell majd egy pontosan kiszámolt (kb. 1200-1500 napi kalóriás) diétás étrendet, és el is kell kezdened sportolni. Az elért eredmények után új egészséges táplálkozási szokásokat kell felvenned, és nem szabad abbahagynod a mozgást sem. Ehhez olyan sportágat kell választanod, amit szeretsz, ami kikapcsol vagy szórakoztat, így nem fogod nyűgnek érezni.

Ez az út nem mindig könnyű, és a felesleg mértékétől függően akár hónapokig is eltarthat, de nincs más mód, még ha az internetes szenzációhajhász cikkek mást is írnak. Könnyebben megy, ha erre a nagy kihívásra egy kalandként tekintesz, amelynek végén teljesen megváltozik majd az életed.

Mennyi idő alatt tudok lefogyni?

Nehéz pár szóban válaszolni, mert attól függ, hogy mennyi felesleg van rajtad, mennyire következetesen tudsz átmenetileg követni egy pontosan kiszámolt diéta étrendet, mennyire vagy elszánt, mennyire vagy nyitott a sportolásra, életmódváltozásra. Hiszen, ha túlsúlyos lettél, akkor annak végeredményben mindig a rossz szokások, a nem megfelelő életmód a gyökér oka, és ezt tüneti kezeléssel (koplalás, tabletták vagy rövid szélsőséges fogyókúra) nem lehet tartósan kezelni. Mindig a kiváltó ok megszüntetésére kell koncentrálni , ez pedig csak teljes életmódváltozással lehetséges.

A rövid válasz mindenesetre egészséges úton heti 0,5-1 kiló, amennyit le lehet fogyni, tehát legjobb esetben is 10 kiló fogyáshoz 2,5 hónap szükséges. Az erről szóló cikkemet itt találod.

Muszáj sportolni, ha fogyni akarok?

Nagyon rossz irányból közelíted meg a kérdést. A sport és mozgás alapvető fontosságú az aktív, egészséges élethez, de akkor van leginkább értelme, ha nem muszájból, hanem élvezetből csinálod. A kismillió sportág közül biztosan te is találnál olyat, ami szórakoztató lenne számodra. A feladatod az, hogy erre rátalálj.

Ugyan kizárólag a táplálkozásod rendbetételével is lehet fogyni, de a legtöbb irodalmi adat szerint a sikerért 30%-ban a sport és mozgás felel, ami jelentős hányad. Bár véleményem szerint ez akár 50% is lehet, hiszen nagyon sok kalóriát égethetsz el, ha aktív életmódot folytatsz. „A sport nyűg vagy szórakozás c. cikkemben többek között erre is kitérek.

50 éves kor felett sportolhatok?

Igen, sőt, ha eddig nem kezdted el, akkor különösen fontos, hogy mozogj. Viszont nagyon lényeges, hogy fokozatosan és óvatosan kezdj bele. Mindenképpen menj el sportorvoshoz, szív ultrahang vizsgálatra, terheléses EKG-ra. Érdemes valamilyen sportegyesületet (futóegyesület) vagy edző által vezetett mozgásformát (spinning) választani, ahol szakmai segítséget is kaphatsz. Mindenki nagyon segítőkész ezekben a közösségekben, majd meglátod.

Hogyan kezdjek bele egy fogyókúrába?

A kérdés tehát itt konkrétan a kezdésről, belevágásról szól, nem arról, hogy hogyan lehet lefogyni.

Én akkor, ha valamit igazán meg akarok tanulni, vagy minél biztosabb eredményt szeretnék, mindig hozzáértőhöz fordulok. Így a fogyás kapcsán is az a javaslatom, hogy keress fel egy dietetikust, mentort, egy lépésről lépésre útmutatót, bármit, ami végig vezet téged az egész folyamaton. Olyat válassz, akitől tudsz kérdezni, aki egyengeti az utadat, ha esetleg valahol elakadsz. Tele az internet félinformációkkal, sőt hazugságokkal is, ha a tartós és egészséges fogyás a célod, nem érdemes egyedül próbálkozni.

Ihatok kávét fogyókúra alatt?

Mértékkel igen, de csak ha nem teszel bele cukrot. Valamilyen nullkalóriás édesítővel (sztívia, eritrit) édesítsd, ha nem szereted feketén. Ha egy egészen kevéske sovány tejet hozzálöttyintesz a napi egy kávédhoz, még az is beleférhet.

Mikor érdemes elkezdeni a fogyókúrát?

A legtöbben újévre voksolnának, ezzel azonban van egy nagy baj. Azzal, hogy valamiféle kerek dátumra várunk, valójában csak halogatunk. Azonnal bele kell vágni, amint elhatároztuk magunkat. Ezzel átvesszük az irányítást a sorsunk felett, ami sok erőt és magabiztosságot adhat a folytatáshoz. A legtöbb ember újévi fogadalma pár hétnél úgysem tart tovább.

Ha mindenképpen válaszolnom kell, és adnom kell egy legideálisabb időszakot, az talán április lenne. Mégpedig azért, mert ekkor már elég jó az idő ahhoz, hogy aktívabban töltsük a szabadidőt, sok a szabadtéri sportolási lehetőség, érnek már a friss zöldségek, valamint motiváló a 2-3 múlva kezdődő strandidőszak is. De még egyszer hangsúlyozom, ez nem lehet szempont, az év minden napja tökéletes indulópont a fogyókúrára, ha meghoztad a döntést.

Hogyan tudom meghatározni vagy kiszámolni az ideális testsúlyomat?

Erre a legegyszerűbb elfogulatlan rendszer a BMI kalkulátor vagy táblázat. A magasságod és testtömeged tudatában egyszerűen csak le kell olvasnod a hozzád tartozó BMI értéket. Erről szóló cikkemet itt éred el: BMI kalkulátor.

Van olyan módszer, amivel 1 hónap alatt tudnék 10 kilót fogyni?

Tartósan és egészségesen nincs, hacsak nincs hatalmas felesleged. Egyáltalán nem javaslom, hogy ilyen tempóban próbálj lefogyni, mert akár maradandó károsodást is szenvedhet a szervezeted. A világháló sajnos tele van olyan irományokkal, amelyek nagyon rövid idő alatt nagyon gyors fogyást ígérnek, az 1 hónap alatt 10 kiló még a szolidabbak közé tartozik. Az egészséges fogyás sebessége 0,5-1 kg hetente, azaz 2-4 kg havonta. Ez egy ökölszabály, legyél türelemmel, mert az egészség és a tartós siker mindennél fontosabb.

A fogyitabletták vagy kapszulák mennyit használnak?

Lényegében önmagukban semmit, vagy nagyon nagy jóindulattal 0,1%-ot tesznek hozzá a sikeres fogyásodhoz ezek a kiegészítők. Az a nagy baj azzal, ha tablettákkal próbálsz lefogyni, hogy egyáltalán nem a hízás kiváltó okait szünteted meg, hanem a tünetet próbálod meg kezelni a lehető legkényelmesebb úton. Mondanom sem kell, garantáltan sikertelenül.

Úgy kell elképzelni ezt a módszert, mintha egy tábortűzre (zsírfelesleg) folyamatosan öntenéd az olajat (rossz táplálkozási szokások, mozgásszegény életmód), és ezt a tábortüzet napi egy csepp vízzel (fogyitabletta) próbálnád eloltani. Esélyed sincs a tűz ellen. Ha viszont az olajat lecseréled ebben a rendszerben vízre (diétás étrend, egészséges szokások, életmódváltozás), akkor a tüzet (zsírfelesleg) végérvényesen el tudod oltani, és ebben az egy csepp víz (tabletta) semmit nem tesz hozzá a sikerhez.

Egy szó, mint száz, önmagában semmilyen kapszula nem képes még átmeneti eredményt sem elérni egy olyan személynél, aki túl sokat vagy egészségtelen ételeket eszik, és nem mozog eleget. Aki az ellenkezőjét állítja, az valószínűleg csak el akar adni neked valamit, vagy más érdeke fűződik ehhez a nem működő módszerhez. Részletesen ebben a cikkben írtam erről.

Lehet enni gyümölcsöt a fogyókúra alatt?

Ugyan a gyümölcsökben van szénhidrát, de fruktóz formában, ami lassan felszívódó forma. Egy jól összeállított diéta étrend mindig tartalmaz lédús gyümölcsöket is, így mértékkel lehet fogyasztani őket fogyókúra alatt is. A banánt lehetőség szerint ekkor inkább hanyagold, mert magas a kalóriatartalma.

El lehet hagyni teljesen a szénhidrátot a fogyókúra során?

Egyáltalán nem! A magas szénhidrátbevitelt persze el kell kerülni, de teljesen nem szabad kivenni az egyenletből, hiszen a szénhidrát az alapvető energiaforrásunk. Enélkül sokáig még az agyunk sem tud működni. Ne legyél drasztikus, egy pontosan kiszámolt, szakértő által összeállított 1200-1500 kalóriás diéta étrend a helyes választás, nem a koplalás, meg a szénhidrát teljes megvonása.

Érdemes koplalni? Baj, ha éhezem a fogyókúra alatt?

Ha koplalással próbálod leadni a felesleges kilóidat, azzal egyrészt veszélybe sodrod az egészségedet, mert egy sor hiányállapotot idézhetsz elő. Másrészt a szervezetedet vész üzemmódba kapcsolod, ami így minden lehetőséget meg fog ragadni, hogy raktárakat építsen. A túl kevés étkezés tehát kifejezetten káros, egészségesen és tartósan fogyni csak kiegyensúlyozott étrenddel lehetséges.

Előfordulhat persze, hogy néha egy kicsit éhes vagy a fogyókúra során, főleg ha előtte sokat ettél, de ez egyáltalán nem éhezés, ez teljesen normális jelenség. Egyél ilyenkor nyers zöldséget, vagy igyál több folyadékot, és máris jobban érzed majd magad.

Melyik a legjobb fogyókúra?

Az, amelyik megfelel az alábbi követelményeknek:

  • nem egyedül vágsz bele, hanem van, aki segít, támogat, motivál (dietetikus, táplálkozási tanácsadó, stb.)
  • természetes, azaz nincsenek benne tabletták
  • átmenetileg ugyan egy pontosan kiszámolt étrendet követsz, de az egész folyamat nem egy rövid kúrán, hanem teljes életmódváltozáson alapul
  • fokozatos és türelmes, heti 0,5-1 kiló leadása az ideális

Nem érdemes próbálkoznod semmilyen hangzatos divat diétával. Az egyetlen élelmiszerhez vagy tényezőhöz kötődő módszerekkel (pl. narancs diéta, ananász diéta, joghurt diéta, tojás diéta, vércsoport diéta, GI diéta, stb.) nem lehetsz eredményes, mert ennél jóval összetettebb egy valódi fogyókúra.

Hogyan lehet tartósan fogyni?

A tartós fogyás legnagyobb titka az életmódváltozásban rejlik. Ha a fogyókúra számodra csak egy olyan nyűg, amit minél előbb le akarsz tudni, és utána vissza akarsz térni az addigi életviteledhez, akkor sajnos csalódni fogsz. Amíg nem változtatod meg gyökeresen az életmódodat, addig el fog kerülni a siker. A diéta étrend követése arra kell, hogy le tudd adni a felesleget, de utána sem dőlhetsz hátra. Egészséges táplálkozási szokásokat kell felvenned, és a sportolást is az életed részévé kell tenned. Mert ez a normális, ez a helyes és egészséges. Az új életvitel és életmód szavatolhatja csak a tartós sikert, semmi más.

Hogyan fogyhatok csak a hasamról?

Röviden: sehogy. Ha a hasadon felesleg van, akkor valószínűleg máshol is van valamennyi. Kizárólag helyi zsírégetés nem létezik, bővebb válaszért keresd fel az erről szóló cikkemet, amit ide kattintva érhetsz el.

Készen állsz egy egészséges és tartós fogyókúrára?

Lehetőség szerint sose egyedül vágj bele a fogyókúrába, nagyban megnöveli az esélyeidet, ha segítséget kérsz. A napi kapcsolattartással járó mentorprogramom 3 hónap alatt átlagosan 10 kiló feleslegtől szabadíthat meg egészséges és tartós úton. Ha elfogadod a kihívást, akkor ide kattintva tudsz jelentkezni egy ingyenes hívásra.

Ha ennél kevésbé aktív, de hasonlóan eredményes úton szeretnél lefogyni lépésről lépésre, akkor a három lépcsős online fogyókúra programjaim jelentik a legjobb választást számodra. A saját tempódban, kiváló ár / érték arány mellett haladhatsz a felkészüléstől az étrendeken, recepteken, sportolási tanácsokon át a teljes életmódváltozásig.

Egyelőre csak bővítenéd az ismereteidet? Akkor töltsd le az ingyenes 15 oldalas kiadványomat, amelyből megtudhatod, hogy miért nem sikerült még lefogynod. Sokat tanulhatsz belőle, nincs semmi veszítenivalód.

Vágj bele még ma, az élet túl rövid ahhoz, hogy beletörődj valamibe, amin képes vagy változtatni.

0 hozzászólás

Hozzászólások

Kérdésed vagy véleményed van?
Írj bátran! (Az E-mail cím nem jelenik meg nyilvánosan, a Honlap nem kötelező.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük