Hogyan tartsd fenn a motivációt a sportolásra?

sportolás motiváció

A sportolás alapvető fontosságú az egészséged és a jó alakod megőrzésében, de előfordulhatnak olyan napok, amikor nincs sok kedved mozogni. Minden nap persze nem is kell, a pihenőnapok ugyanolyan fontosak a regeneráció miatt, a probléma akkor van, ha az edzésnapokat is elhanyagolod. Hogyan tartható fenn a lelkesedés? Mi a három leghatékonyabb motiváció, ami nekem nagyszerűen bevált? Erről olvashatsz ebben a cikkben.

Valamit szögezzünk le már az elején; nekem sincs kedvem mindig sportolni, ez mindenkivel megesik. Hogy mennyire vagyunk lelkesek, az pl. a pillanatnyi hangulatunktól, az időjárástól, az aznapi munkában történtektől és sok más tényezőtől is függhet. Mondhatni, hogy ez teljesen normális jelenség. De mit lehet tenni ezekben a helyzetekben?

Nekem három dolog vált be legjobban. Az első kettő is fontos, de a harmadik tippem lesz igazán ütős. Vágjunk hát bele!

Motiváció #1: A szenvedély

Az első fontos dolog, amely segít folyamatosan fenntartani a motivációdat, valójában mindennek az alapja. Akkor választottál megfelelő sportágat, ha szereted, amit csinálsz. Nincs rosszabb annál, ha csak hiúságból jársz sportolni, és ha nem leled benne semmi örömödet. Ha csak a fogyókúra miatt sportolsz kényszerből, elvesztél. Borzasztó nehéz fenntartani a motivációt valamiben, amit a hátad közepére sem kívánsz.

Az egyik legfontosabb feladat tehát, miután elhatároztad, hogy lefogysz, hogy szerethető sportágat találj magadnak. Járj nyitott szemmel, hogy milyen lehetőségek vannak a közeledben, akár próbálj ki többfélét is, mielőtt leteszed a voksod egy vagy kettő mellett. Ne a kifogásokat erősítsd magadban, hanem a megoldásra koncentrálj. Ha egy bizonyos sportágban csak egy apróság az akadály, próbáld meg kiküszöbölni azt. Pl. veszélyesnek tartod a kerékpározást az utakon, de szeretsz tekerni? Próbáld ki a spinninget. Nem szeretsz futni? Próbáld ki a tempós túrázást vagy az erdőben kocogást. Hideg a víz az uszodában? Menj úszni egy élményfürdőbe, ahol kicsit melegebb a víz hőfoka. Nem szimpatikus az aerobik? Menj el egy zumba vagy kangoo edzésre, hátha azokban találod meg a te kedvenc mozgásformádat.

Motiváció #2: Az utána érzett eufória felidézése

Bármilyen ügyesen is sikerül kiválasztanod a megfelelő sportágat, ami később akár a szenvedélyed, és legfőbb hobbid is lesz, még akkor is előfordulhat, hogy éppen nincs kedved sportolni. Furcsa az ember, mert ha mégis ráveszed magad, és elvégzed a feladatodat, utána el sem tudod képzelni, hogy miért nem akartál elindulni. Átjár a siker érzése, felfrissít a mozgás, szinte újjászületsz. Hogy miért van ez, az persze tudományosan is magyarázható, de ebbe most nem kell belemélyednünk.

A második pontom és tippem ezért az, hogy mielőtt elindulsz sportolni, idézd fel azt a felemelő és elégedett érzést, amit utána érzel. Így kezdj neki minden alkalommal. Elindulni néha nehéz, közben általában megjön a kedv, a végére pedig el sem tudod képzelni, hogy miért nem akartad ezt egy órával ezelőtt 🙂

Motiváció #3: A kihívás

A harmadik tippem mindent visz, nekem legalábbis nagyon bevált. Olyan izgalmas, olyan erős kényszerítő ereje van, és annyira kilóg a többi közül, hogy ezt hagytam a végére. Itt nem lelkizünk már, ez a kőkemény cselekvés ideje.

A harmadik, legütősebb tippem tehát az, hogy nevezz be akár hónapokkal előre egy szervezett sporteseményre, amelyre fel kell készülnöd. Fizesd is ki előre, így anyagilag is fájni fog, ha nem tudsz elmenni rá. Sportágtól függően lehet ez például egy teljesítménytúra, kisebb futóverseny, de akár egy könnyebb akadályversenyzés, vagy bármi más.

Nézzük át kicsit az egyes lehetőségeket külön is.

Teljesítménytúra

Ez a legkönnyebben teljesíthető kihívás kezdőként, mégis hatalmas sikerélményt tud adni, amikor megkapod a kis kitűzőt vagy jelvényt a célban. Ezt javaslom, ha korábban nem, vagy csak régen mozogtál, és akkor is, ha nagyobb felesleged van. Tág határok között mozog a teljesíthető táv, érdemes a rövidebb, 5 km körüli kihívásokkal kezdeni, és később emelni. A teljesítménytúrák árai ráadásul nagyon kedvezőek, sok lehetőség már 1000 Ft körül elérhető, és szinte mindig nagyon szép tájakon vezet át az útvonal.

Rövidtávú futóverseny

Ez már nagyobb lépcső, de pár hónap alatt simán fel lehet készülni egy 5 km-es rövidebb versenyre. Nemrég írtam egy elég alapos, kezdőknek szóló cikket Fogyás futással címmel, tanulmányozd át mindenképpen, ha a futásban gondolkodsz.

Spartan Race jótékonysági futam

Ez az akadályverseny jellegű sport az igazán bevállalósak, mondhatni az extrém megmérettetést kedvelők lehetősége, bár egy bizonyos vállfaja nem olyan kemény, mint ahogyan az első hallásra tűnik. Normál esetben nehéz akadályokat (kúszás, mászás, cipelés, húzás, csimpaszkodás, ügyességi feladatok, stb.) kell leküzdeni terepen, de a kezdő távokon nincs időkorlát. És ami a legfontosabb; a jótékonysági futamon (Charity) az akadályokat nem kötelező megcsinálni, szinte játékosan lehet ismerkedni velük, így túlsúly mellett is bele lehet kóstolni az akadályversenyzés érdekes világába. A kaland mellett így ráadásul még egy nemes célt is támogatsz, hiszen magyarországi iskolák, gyermekkórházak javára fordítják a bejött összeget. Első körben tehát a rövid távú (kb. 6-8 km-es) jótékonysági futam az ajánlott. Hátránya, hogy viszonylag drága, de csodaszép emlékérmet és menő pólót is kapsz.

A sporteseményre vagy versenyre készülés az összes közül a legnagyobb ösztönző szerintem. Sose félj attól, hogy kigúnyolnak bármi miatt, a sportolók nem ilyenek. A legnagyobb tisztelet övezi azokat, akik kezdők vagy túlsúlyosak, hiszen általában ők teszik a legnagyobb erőfeszítést ezeken a megmérettetéseken. Ez pedig mindenkiben rokonszenvet, szimpátiát kelt. A legnagyobb tapsot az utolsók kapják mindig, nagyobbat, mint a győztes!

Összefoglalás

Teljesen normális, ha nincs mindig kedved az edzéshez, a baj akkor van, ha folyamatosan kifogásokat kreálsz, és így nem sportolsz eleget.  Ebben a cikkben olyan módszereket mutattam be, amelyek engem alkalmanként átlendítettek a holtponton, és fenntartották a motivációmat. De te ismered magad mindenkinél jobban, ha esetleg van pár jó saját módszered, kérlek oszt meg velünk a hozzászólások között.

Hogyan tovább?

A fogyókúra egy összetett dolog, a legnagyobb esélyed akkor lesz a sikerre, ha nem egyedül vágsz neki. A napi kapcsolattartással járó mentorprogramomat pont erre találtam ki. Felkészülés, étrendek és sport, mindez személyes támogatás mellett. Ha megfelelsz a feltételeknek, akkor jelentkezz egy kötelezettségmentes ingyenes hívásra ide kattintva, és vágjunk bele a kihívásba.

Nem szeretnéd a kötöttségeket és a napi beszámolást? A saját nyugis tempódban haladnál inkább? Az online lépésről lépésre útmutatóim kiváló ár / érték arány mellett juttathatnak el téged is az ideális alakodig, amennyiben szorgalmasan elvégzed a program lépéseit. A váza ennek is ugyanaz, mint a mentorprogramnak, csak itt jóval kevesebb a kapcsolattartás. De kérdezni bármikor tudsz írásban.

Ha pedig egyelőre csak információt gyűjtenél, és szeretnéd megtudni, miért nem sikerült még leadnod a felesleget, töltsd le az erről szóló 15 oldalas ingyenes pdf tanulmányomat. Biztosan találsz benne te is sok hasznos újdonságot.

Sok sikert! 🙂

0 hozzászólás

Hozzászólások

Kérdésed vagy véleményed van?
Írj bátran! (Az E-mail cím nem jelenik meg nyilvánosan, a Honlap nem kötelező.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük