BMI kalkulátor

Nem mindig könnyű elfogulatlanul szemlélni a saját testünket a tükörben, és objektív képet kapni arról, hogy kell-e fogynunk vagy sem, vagy éppen ellenkezőleg; hogy elég karcsúak vagyunk-e már. A BMI kalkulátor (testtömegindex kalkulátor) és táblázat viszont tárgyilagos őszinteséggel mutatja meg, hogy milyen a testalkatod.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az Európai Unióban a felnőttek átlagosan fele (50%) rendelkezik számottevő felesleggel, és átlagosan minden ötödik felnőtt (20%) elhízott. Az utóbbi évtizedekben világszinten megduplázódott az elhízottak aránya. Sokkal jobban kellene vigyáznunk az alakunkra és az egészségünkre, ehhez pedig az első és legfontosabb lépés az, ha felmérjük a jelenlegi állapotunkat.

Számolása

A BMI (Body Mass Index) értéked meghatározásához egyszerűen el kell osztanod a tömegedet (kilogramm) a magasságod (méter) négyzetével. Nézzünk egy példát, ahova akár be is tudod helyettesíteni a saját testsúly és magasság értékeidet, majd számológéppel kiszámolni.

Példa BMI számolásra

Egy 95 kliós, 162 cm-es (1,62 m-es) ember esetén így jön ki az értéke:

BMI = 95 / (1,62 x 1,62) = 95 / 2,6244 = 36,2

Persze ezt a számolást egyáltalán nem szükséges neked elvégezned, kalkulátorból vagy táblázatból egyszerűen le tudod olvasni. Táblázatunkban például a vízszintes tengelyen a testsúlyod, a függőleges tengelyen a magasság szerepel. Ahol a kettő metszi egymást, azt az értéket kell leolvasnod. Ne zavarjon, ha a táblázatban nem szerepel pontosan a te testsúlyod és magasságod, ott húzd meg a vonalat, ahova nagyjából esne, és olvasd le a színt és értéket.

BMI táblázat

Kategóriák a WHO szerint

Ha megvan a szám, akkor már csak le kell ellenőrizned, hogy az adott érték milyen testalkati besorolás alá esik.

 • 18,5 alatt: sovány
 • 18,5-24,9: egészséges, ideális
 • 25-29,9: felesleggel rendelkező
 • 30-34,9: elhízott (I. kategória)
 • 35-39,9: erősen elhízott (II. kategória)
 • 40 felett: extrém módon elhízott (III. kategória)

A BMI kalkulátor hátulütői, korlátai

A testtömegindex elsősorban támpontnak jó, a bírálói szerint nem minden esetben ad valós képet:

 • Nem használható erős izomzattal rendelkező versenysportolók esetén, mert indokolatlanul is a túlsúlyos kategóriába sorolhatja az ilyen – egyébként testalkatilag teljesen egészséges – személyeket. Bár egy versenysportoló ritkán foglalkozik a BMI értékével.
 • Gyermekek esetén nem használható, arra az ún. percentilis táblázat javasolt.
 • Nyugdíjas kor felett kissé kitolódhatnak az értékek, a 25-28 közötti BMI még elfogadhatónak tekinthető.

Ha tetszett a cikk és a szép színes BMI ábránk, segíts nekünk egy rövid játékos felméréssel 🙂 A válaszaidat kérlek írd legalulra a Hozzászólásokhoz.

 1. Mennyi lett a BMI értéked?
 2. Hogy érzed, micsoda, vagy ha több is van, akkor melyek a legfőbb okai, amiért nem tudod leadni a feleslegedet és elérni az ideális alakodat?

Köszi előre is a válaszaidat! 🙂

Hogyan tovább?

Ha egészséges és tartós úton szeretnéd leadni a felesleget, az alábbi három úton tudok segíteni neked.

A legaktívabb szolgáltatásom a személyes mentorprogram, amelyben csak telefonos beszélgetés után lehet részt venni. Ha belevágsz ebbe a kihívásba, automatikusan megkapod az összes elérhető online programomhoz a hozzáférést, és a következő három hónapban szó szerint napi kapcsolatban leszünk. Ha szilárdan elhatároztad magad a siker mellett, akkor, ez a legjobb választás számodra. Ide kattintva tudsz jelentkezni egy ingyenes és kötelezettségmentes hívásra.

Ha megvan benned az elhatározás, hogy elindulj az úton, de a saját időbeosztásodban, saját tempóban szeretnél haladni, az online fogyókúra programjaimat ajánlom. Felkészítő házi feladatok, 56 napos étrendek, receptek, sportolási útmutatók teszik teljessé ezt a kihívást.

Ha pedig azt szeretnéd tudni, hogy melyek a kendőzetlen, valódi okai annak, hogy még nem sikerült leadnod a plusz kilókat, ide kattintva töltsd le az erről szóló ingyenes kiadványomat.

0 hozzászólás

Hozzászólások

Kérdésed vagy véleményed van?
Írj bátran! (Az E-mail cím nem jelenik meg nyilvánosan, a Honlap nem kötelező.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük