Jókat eszünk – és jól gazdálkodunk szakácskönyv

jókat eszünk és jól gazdálkodunk szakácskönyv

Szeretnél egészségesen, de ízletesen étkezni? Nem probléma, és nem is egymást kizáró szempontok. A Jókat eszünk szakácskönyvekben ötletes recepteket találsz, amelyek segítenek a fogyásban. Ráadásul nem kell hosszú órákat a konyhában töltened. A receptek elkészítése nem vesz igénybe fél óránál többet. Mottójuk: egészségesen, gyorsan és egyszerűen. Megerősíthetem, mert én is kipróbáltam.

A Jókat eszünk – és jól gazdálkodunk szakácskönyv az egészséges táplálkozással foglalkozó fiatal szerzőtrió harmadik műve. A receptek az egészséges táplálkozás rajongóinak, de a hagyományos ételek kedvelőinek is szólnak. Ha szeretnél változtatni, életmódváltozást elérni, ezek a könyvek neked szólnak.

A receptek elkészítéséhez nem kell különleges alapanyagok beszerzésével bajlódnod. A főzéshez szükséges termékek nagy része az otthonodban már most is megtalálható, a többit pedig beszerezheted a legközelebbi boltban, nem kell speciális bioboltokban kutakodnod. A szakácskönyv egészséges reggelikhez, ebédekhez, vacsorákhoz, uzsonnákhoz és desszertekhez ad nagyszerű tippeket. Minden receptnél szerepel a kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírmennyiség.

A szakácskönyv receptjeit kezdők is elkészíthetik, ugyanakkor a haladó szakácsok számára is kielégítőek. Az ízletes és egészséges ételek hamar elkészíthetők, a receptek összeegyeztethetők a napi rutinoddal.

Kedvcsinálóként próbálj ki két receptet: először mondjuk egy könnyed salátát, majd azután egy természetes és cukormentes desszertet.

Babsaláta

Előkészítés: 10 perc | Elkészítési idő: 25 perc | Nehézségi fok: könnyű | Mennyiség: 2 adag

Összetevők

  • 50 g hántolt, felezett, száraz vörös lencse
  • 2 tojás
  • 50 g kesudió
  • 80 g előfőzött csicseriborsó
  • 80 g előfőzött vörösbab
  • fél citrom leve
  • 1 csokor friss, apróra vágott petrezselyemlevél
  • 1 marék madársaláta
  • 1 apróra vágott újhagyma
  • bors

Elkészítés

  1. Főzd meg a vörös lencsét a csomagoláson található útmutató szerint (általában 10–15 perc).
  2. Főzd a tojást félkeményre (kb. 6–7 perc) vagy keményre (9–10 perc), ahogyan jobban szereted.
  3. Száraz serpenyőben pörköld meg a kesudiót.
  4. Egy tálban keverd össze a főtt lencsét, a csicseriborsót, a babot, a citromlevet és a felszeletelt petrezselymet. A keveréket ízlés szerint sózd meg és borsozd.
  5. Oszd ketté a salátát, és mindkettőre szórj madársalátát, szeletelt újhagymát, és pirított kesudiót.
  6. Végül mindkét adagra tedd rá a felszeletelt tojást, úgy tálald.

Tápérték / 1 adag: 417 kcal | 24 g fehérje | 35 g szénhidrát | 18 g zsír

babsaláta

Desszertnek pedig készítsd el a Banános diós chiapudingot

Előkészítés: 10 perc (+ éjszakára tedd a hűtőbe) | Sütési/főzési idő: 0 perc | Nehézségi fok: könnyű | Mennyiség: 1 adag

Összetevők

  • 1 közepes banán
  • 2 evőkanál chiamag (kb. 20 g)
  • 100 ml tetszőleges tej (pl. mandulatej, szójatej vagy tehéntej)
  • 1 marék dió (kb. 20 g)

Elkészítés

  1. A banánt vágd ketté, az egyik felét nyomd szét villával, a másik felét tedd félre.
  2. Egy tálban keverd össze a chia magot, a növényi tejet vagy tehéntejet és az összenyomott fél banánt.
  3. A tálkát hagyd éjszakára a hűtőben. Ha a pudingot más edényben szeretnéd tálalni, abba töltsd át az elkészített keveréket, mielőtt hűlni hagyod.
  4. Reggel a kész pudingra szórd rá a diót, és a félretett fél banánnal tetszés szerint díszítsd.
banános diós chiapuding

TIPP: Ha olyan pudingot szeretnél, mint a fotón, még a behűtés előtt vágd karikára a félretett fél banánt, tedd keskenyebb pohárba (kb. 200 ml), majd öntsd a pohárba az előkészített chia keveréket és tedd éjszakára a hűtőbe. Reggel a kész pudingot már csak meg kell hintened a dióval.

Tápérték / 1 adag: 372 kcal | 9 g fehérje | 31 g szénhidrát | 21 g zsír

Jó étvágyat! 😊

0 hozzászólás

Hozzászólások

Kérdésed vagy véleményed van?
Írj bátran! (Az E-mail cím nem jelenik meg nyilvánosan, a Honlap nem kötelező.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük