Jókat eszünk – és jól gazdálkodunk szakácskönyv
Szeretnél egészségesen, de ízletesen étkezni? Nem probléma, és nem is egymást kizáró szempontok. A Jókat eszünk szakácskönyvekben ötletes recepteket találsz, amelyek segítenek a fogyásban. Ráadásul nem kell hosszú órákat a konyhában töltened. A receptek elkészítése nem vesz igénybe fél óránál többet. Mottójuk: egészségesen, gyorsan és egyszerűen. Megerősíthetem, mert én is kipróbáltam.
A Jókat eszünk – és jól gazdálkodunk szakácskönyv az egészséges táplálkozással foglalkozó fiatal szerzőtrió harmadik műve. A receptek az egészséges táplálkozás rajongóinak, de a hagyományos ételek kedvelőinek is szólnak. Ha szeretnél változtatni, életmódváltozást elérni, ezek a könyvek neked szólnak.
A receptek elkészítéséhez nem kell különleges alapanyagok beszerzésével bajlódnod. A főzéshez szükséges termékek nagy része az otthonodban már most is megtalálható, a többit pedig beszerezheted a legközelebbi boltban, nem kell speciális bioboltokban kutakodnod. A szakácskönyv egészséges reggelikhez, ebédekhez, vacsorákhoz, uzsonnákhoz és desszertekhez ad nagyszerű tippeket. Minden receptnél szerepel a kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírmennyiség.
A szakácskönyv receptjeit kezdők is elkészíthetik, ugyanakkor a haladó szakácsok számára is kielégítőek. Az ízletes és egészséges ételek hamar elkészíthetők, a receptek összeegyeztethetők a napi rutinoddal.
Kedvcsinálóként próbálj ki két receptet: először mondjuk egy könnyed salátát, majd azután egy természetes és cukormentes desszertet.
Babsaláta
Előkészítés: 10 perc | Elkészítési idő: 25 perc | Nehézségi fok: könnyű | Mennyiség: 2 adag
Összetevők
- 50 g hántolt, felezett, száraz vörös lencse
- 2 tojás
- 50 g kesudió
- 80 g előfőzött csicseriborsó
- 80 g előfőzött vörösbab
- fél citrom leve
- 1 csokor friss, apróra vágott petrezselyemlevél
- 1 marék madársaláta
- 1 apróra vágott újhagyma
- só
- bors
Elkészítés
- Főzd meg a vörös lencsét a csomagoláson található útmutató szerint (általában 10–15 perc).
- Főzd a tojást félkeményre (kb. 6–7 perc) vagy keményre (9–10 perc), ahogyan jobban szereted.
- Száraz serpenyőben pörköld meg a kesudiót.
- Egy tálban keverd össze a főtt lencsét, a csicseriborsót, a babot, a citromlevet és a felszeletelt petrezselymet. A keveréket ízlés szerint sózd meg és borsozd.
- Oszd ketté a salátát, és mindkettőre szórj madársalátát, szeletelt újhagymát, és pirított kesudiót.
- Végül mindkét adagra tedd rá a felszeletelt tojást, úgy tálald.
Tápérték / 1 adag: 417 kcal | 24 g fehérje | 35 g szénhidrát | 18 g zsír
Desszertnek pedig készítsd el a Banános diós chiapudingot
Előkészítés: 10 perc (+ éjszakára tedd a hűtőbe) | Sütési/főzési idő: 0 perc | Nehézségi fok: könnyű | Mennyiség: 1 adag
Összetevők
- 1 közepes banán
- 2 evőkanál chiamag (kb. 20 g)
- 100 ml tetszőleges tej (pl. mandulatej, szójatej vagy tehéntej)
- 1 marék dió (kb. 20 g)
Elkészítés
- A banánt vágd ketté, az egyik felét nyomd szét villával, a másik felét tedd félre.
- Egy tálban keverd össze a chia magot, a növényi tejet vagy tehéntejet és az összenyomott fél banánt.
- A tálkát hagyd éjszakára a hűtőben. Ha a pudingot más edényben szeretnéd tálalni, abba töltsd át az elkészített keveréket, mielőtt hűlni hagyod.
- Reggel a kész pudingra szórd rá a diót, és a félretett fél banánnal tetszés szerint díszítsd.
TIPP: Ha olyan pudingot szeretnél, mint a fotón, még a behűtés előtt vágd karikára a félretett fél banánt, tedd keskenyebb pohárba (kb. 200 ml), majd öntsd a pohárba az előkészített chia keveréket és tedd éjszakára a hűtőbe. Reggel a kész pudingot már csak meg kell hintened a dióval.
Tápérték / 1 adag: 372 kcal | 9 g fehérje | 31 g szénhidrát | 21 g zsír
Jó étvágyat! 😊
Hozzászólások
Kérdésed vagy véleményed van?Írj bátran! (Az E-mail cím nem jelenik meg nyilvánosan, a Honlap nem kötelező.)