cukormentes lekvár

A hagyományos lekvár nem igazán tartozik a fogyókúrás ételek közé, hiszen még a jobb minőségű termék esetében is gyakran egynegyed (25%) vagy akár egyharmad rész (33%) cukortartalommal kell számolnunk. Ha nem akarsz lemondani róla, de szeretnél vigyázni az alakodra, akkor mindenképpen cukormentes változatot kell keresned. Sőt, ha igazi konyhatündér vagy, akkor te magad is el tudod készíteni.

Három fő csoportja van az egészséges cukormentes lekvároknak, igazából mindegyik jó választás:

Cukormentes lekvár pektinnel (és esetleg eritrit vagy sztívia édesítőszerekkel)

A pektinnel kevert lekvár kifejezetten könnyen kenhető, kocsonyás, dzsem állagú. A pektin egy növényi eredetű zselatin, főleg almában és egyéb gyümölcsökben fordul elő. Előnye ezeknek a termékeknek, hogy a magas pektintartalmának köszönhetően híg, és ezért alacsony a kalóriatartalma. A legjobb, ha olyat választasz, amiben csak gyümölcs, és pektin van, semmi más. Ha odafigyelsz rá, tudod vékonyan is kenni, így nem sokat emel az étkezés kalóriatartalmán.

100%-os bolti lekvár

Jóval ritkább az olyan lekvár, amiben szó szerint csak gyümölcs van, semmi más. Nehezebben kenhető, sűrűbb, hiszen ebből még a kocsonyásító pektin is hiányzik. Leggyakrabban szilvából készül a 100% gyümölcstartalmú termék (a bejegyzés képeként is egy ilyen termék szerepel, a Sparban vettem), de nagy ritkán eperből, meggyből és egyéb gyümölcsökből készült változatok is előfordulnak. Nagy előnye, hogy teljes mértékben természetes, hátránya, hogy kicsit nehezebben kenhető, és a sűrű mivolta miatt magasabb a kalóriatartalma is. Figyelj oda, hogy ne kend túl vastagon 🙂

100%-os otthon készült lekvár

Ez a csúcs, ez a legtermészetesebb, hiszen csak te érsz hozzá, te tudod egészen pontosan, hogy mi van benne. Valójában nem is olyan nagy ördöngösség otthon cukormentes, kizárólag gyümölcsöt tartalmazó lekvárt készíteni, de azért kell hozzá némi türelem és munka, ez az egyetlen hátránya. Tartósítószert nem szükséges hozzátenni, ha odafigyelsz a részletekre.

A házi elkészítés lépései az alábbiak (általában 2-3 kg gyümölcsből), de nézz körül te is, elég sok cukormentes lekvár recept található a világhálón:

  • Gondosan most meg a gyümölcsöket, a jó puha, éretteket válogasd ki lekvárfőzésre.
  • Magozd ki őket.
  • Forrázd le a gyümölcsöt, és húzd le a héját.
  • A puha gyümölcsöket (pl. kajszit) pépesítsd kicsit botmixerrel vagy krumplinyomóval. A keményeket, mint (pl. a szilvát) inkább daráld le.
  • Alacsony-közepes közötti fokozaton cukor, tartósítószer és minden nélkül kezdd el főzni a gyümölcsöt, maximum egy nagyon minimális vizet tegyél alá, hogy az elején se égjen le, amíg nem ereszt levet. De ha elég pépes, akkor vízre sincs szükség.
  • Addig kell főzni, amíg sűrű lekvárállagú nem lesz (általában az eper egy óra, a sárgabarack pár óra, de a szilva akár egy egész délután is lehet). A sűrűsödés és így a főzési idő is lerövidíthető chia mag hozzáadásával (2 kg gyümölcshöz 3 evőkanál). Időnként kevergetni kell, hogy ne kapjon oda az alja.
  • A végén adj hozzá kis citromlevet, a benne lévő pektin hatására még jobban besűrűsödik, és antioxidánsként késlelteti a romlást is.
  • Készíts ki olyan üvegeket, amelyek teljesen tiszták, ha lehet mosogatógépben sterilizálva lettek, és olyan – szintén teljesen tiszta – tetőt, amely nem volt felfeszítve korábban.
  • Érdemes az üvegeket és tetőket töltés előtt vízbe tenni, majd a vizet forráspont közelébe melegíteni, ezzel még egyszer frissen sterilizálva őket. A legjobb, ha a forró lekvárt is így töltjük bele, hogy még meleg az üveg, így nem fog elrepedni az üveg a nagy hőmérséklet különbségtől.
  • Töltés után erősen rá kell csavarni a tetőt, és fejre kell állítani az üveget legalább 2-3 percre.
  • Ezután a talpára visszaállított üvegeket száraz dunsztba kell tenni, azaz bele kell tekerni őket egy vastag takaróba lehetőleg több rétegben, és maradjon is így legalább 3 napig. Ezzel el tudjuk érni, hogy csak nagyon lassan hűljenek ki.
  • Ha letelt a 3 nap, akkor már betehetjük őket a spájzba.

Összegzés

A lekvárok nem igazán tartoznak a diétás ételek közé, de ha fogyasztani akarsz belőlük, akkor vékonyan kenve az itt felsoroltak közül válassz. Nem csak egészségesebbek, mint a cukrozott társaik, de kevesebb kalóriát is tartalmaznak, és sokkal természetesebbek.

0 hozzászólás

Hozzászólások

Kérdésed vagy véleményed van?
Írj bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük