Milyen egy ideális diéta étrend?

diéta étrend

Manapság kismillió fogyókúrás mintaétrend lelhető fel az interneten, ezeknek sajnos nagy része a gyakorlatban használhatatlan. Vagy csak pár napra szólnak, emiatt túl rövidek, vagy gyakran valamilyen hóbortos divat diétáról szólnak, és csak a látogatottságra hajtanak. Ebben a cikkben kielemezzük, hogy milyen egy hatásos és ideális diéta étrend, amely valóban hozzásegít az ideális alakod eléréséhez. Egészséges és tartós úton.

Röviden összefoglalva egy ideális diéta étrend jellemzői az alábbiak:

  • Hosszabb távú.
  • Egy komplett fogyókúra program része.
  • Mentes a drasztikus elemektől.
  • Szakmailag pontosan kiszámolt.
  • Amennyiben táplálékallergiád vagy táplálkozással összefüggő betegséged van, akkor mindenképpen egyénre szabott.

Tekintsük át ezeket a szempontokat egyenként részletesebben is.

Hosszabb távú

A legtöbb interneten elérhető diéta étrend minta egy vagy maximum néhány napra szól. Ez édeskevés. Nem eheted ugyanazokat hónapokig, egyedül pedig nem fogod tudni rendesen összeállítani a fogyasztható ételeket úgy, hogy stimmeljen a bevihető napi kalória, szénhidrát, fehérje, zsír mennyisége.

Egy valamirevaló étrend minimum két hónapos időtartamra szól, ez elegendő változatosságot kínál akár arra is, hogy szükség esetén újra tudd indítani a kört.

Egy komplett fogyókúra program része

A diéta étrend alapvető, ha le akarsz adni a feleslegből, de a próbálkozás jó eséllyel akkor lesz sikeres, ha nem csak egy papírlapot kapsz, amin az szerepel, hogy mit kell enned, hanem részt veszel egy teljeskörű programban. Ugyanolyan fontosak az éles bevetés előtti előkészületek, a sportolás, végül az életmódváltozás is, önmagában egy étrend – még ha a legfontosabb tétel is – nem mindig elegendő a tartós sikerhez.

Mentes a drasztikus elemektől

Sajnos rendszeresen látni a világhálón olyan drasztikus, 1-2 hét alatt is nagy fogyást ígérő fogyókúra módszereket, mintaétrendeket, amelyek nem csak garantáltan nem hoznak tartós eredményt, de még az egészséged is kárát láthatja. A fogyás megfelelő sebessége 0,5-1 kg hetente, így 2-3 hónapra van szükség 10 kg leadásához, nem 2-3 hétre. Ezt mindig tartsd észben, és azonnal kezdj el gyanakodni, ha ennél gyorsabb fogyással kecsegtetnek.

Szakmailag pontosan kiszámolt

Alapjában véve a fogyás akkor indul be, ha az elégetett kalóriamennyiséged nagyobb, mint amit beviszel. A túl alacsony kalóriabevitel is káros, mert lelassítja az anyagcserét, és felborítja az egészséges egyensúlyt a szervezetedben, tehát túlzásba sem szabad esni. Egy átlagos, nőknek szóló diéta étrend 1200 kalóriás, amit otthon egyedül nehezen vagy egyáltalán nem tudsz te magadnak összeállítani. Fontos, hogy szakember tapasztalatára támaszkodj.

A célod nem csak a fogyás, hanem az egészséges fogyás, így nagyon fontos az is, hogy minőségi ételekből álljon az étrend. Fogyhatsz napi 5 kockacukortól és 2 kanál disznózsírtól is, de garantáltan meg fogsz betegedni. Egy összetett dologról van szó tehát, amivel kapcsolatban nem szerencsés otthon magunkon kísérletezgetni.

Táplálékallergia és / vagy betegség esetén teljesen egyénre szabott

Az általános, pontosan kiszámolt étrendek megfelelhetnek olyanoknak, akiknek nincs semmilyen táplálékallergiájuk vagy emésztőrendszerrel kapcsolatos betegségük, de biztosan nem alkalmazhatóak például egy cukorbeteg vagy gluténra érzékeny egyén esetén.

Nyilvánvalóan az egyénre szabott étrend összeállítása mindig jóval költségesebb, de ilyen esetben nincs más választás, mindenképpen saját étrendet kell összeállíttatni.

Van-e különbség férfi és női étrend között?

Jó hír a férfiaknak, hogy hormonális okok, valamint a test izom- és zsír aránya miatt általában jobban reagálnak a fogyókúrára. A kalóriaigényük magasabb, így nem ugyanazt az étrendet kell követniük, mint a hölgyeknek. Minden részletet mellőzve általánosságban elmondható, hogy a nőknek napi 1200, a férfiaknak napi 1500 kalóriás étrend javasolt.

Vágj bele még ma

Keress fel mielőbb egy dietetikust, de akár mi is tudunk segíteni. Jó hír, hogy akár már ma elindulhatsz az ideális alakodhoz vezető úton.

A legelszántabbaknak az egyszerre csak néhány fő számára elérhető mentorprogramot ajánlom, amelynek rendkívül intenzív 3 hónapja során várhatóan 10 kilóval leszel könnyebb. Egy kötelezettségmentes beszélgetéshez kattints ide, ha szívesen részt vennél egy ilyen kihívásban.

Ha inkább a saját, nyugodt tempódban haladnál, akkor számodra a legideálisabb választás a háromrészes online fogyókúra program, ahol külön fókuszt helyezünk a megfelelő előkészületekre, az étrendre, és az életmódváltozásra is.

Ha pedig még nem hoztad meg a döntést, töltsd le az ingyenes útmutatómat, amelyben elsősorban arról olvashatsz, hogy mi minden kell a sikerhez.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan plusz kilókat cipelj magadon, amelyektől meg tudnál szabadulni.

0 hozzászólás

Hozzászólások

Kérdésed vagy véleményed van?
Írj bátran! (Az E-mail cím nem jelenik meg nyilvánosan, a Honlap nem kötelező.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük