Sült lazac recept
A hal nagyszerű fogyókúrás étel, és még egészséges is. A lazac kiemelkedik a többi halfajta közül, nem csak jellegzetes rózsaszín vagy néha narancssárgás színével, de a finom ízével, valamint a benne található tápanyagokkal is. Magas a fehérjetartalma, számos vitamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, D, E) és ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor, nátrium, magnézium, szelén, cink, mangán, vas) található benne, de a legnagyobb értéke talán a magas omega-3 zsírsav tartalma.
Ha van rá lehetőségünk, inkább a természetesebb vadlazacot vásároljuk meg, de a legtöbb irodalmi adat szerint a tengeri norvég akvakultúrában nevelt lazactól sem kell tartani.
Egy szó, mint száz, ma a Lidlben nagyon megtetszett a csomagolt lazac a hűtőben, úgyhogy gondoltam sült lazac lesz vacsorára, utána pedig írok egy recept bejegyzést róla. Én holnap futni megyek 15 km-t a hegyekben, így rizst is főzök mellé, hogy legyen elég energiám, és olívabogyót is 🙂 Fogyókúra esetén inkább vegyes nyers salátával vagy párolt zöldségfélével ajánlom.
Hozzávalók 1 főre:
- egy szelet vagy darabka lazac (halpulton jégbe hűtött vagy hűtőben csomagolt)
- 2-3 evőkanál kókuszzsír
- tengeri só vagy Himalája só
- őrölt feketebors
- kevés citromlé
- köretnek nyers vegyes zöld saláta (vagy párolt zöldség)
Elkészítés:
- A halat kicsomagoljuk, megmossuk, majd besózzuk, és állni hagyjuk 15-25 percet, hogy sós legyen kicsit a belseje is. A bőrét nem szabad lehúzni, mert sütés közben szépen összetartja a halhúst, és sütés után amúgy is könnyedén leválasztható róla.
- Egy serpenyőbe 2-3 evőkanál kókuszzsírt teszünk, megmelegítjük.
- A halat közvetlenül sütés előtt még egy kicsit megsózzuk, majd fűszerezzük borssal (aki szereti, tehet rá más fűszert is, pl. majoránnát, de én nem szoktam).
- Ha már meleg a serpenyő, a bőrös felével lefelé tesszük először be, mert így nem fog szétesni a haldarab.
- 4-5 percig süssük viszonylag magas lángon, közben ne is piszkáljuk. Látni fogjuk, ahogy a vastag nyers szelet lentről a bőrétől fölfelé haladva fokozatosan halványrózsaszínűvé válik.
- Lejjebb vesszük a gázt vagy az elektromos fokozatot, megfordítjuk a halat, itt is sütjük 5-7 percig, de most már alacsonyabb lángon / fokozaton.
- Ha szépen átsült, visszafordítjuk a bőrös félére fél percre, és így vesszük ki.
- Citromlével meglocsolhatjuk kicsit.
Ezek a sütési idők a 2-3 cm vastag szeletre vonatkoznak. Ha te vékonyabb szeletet vettél, akkor a percek kicsit csökkenthetőek, ha vastagabbat, akkor több időre is szükség lehet.
A zsíros, pikkelyes bőrét és a kellemetlen ízű szürkésbarna húsrészt én nem szoktam megenni, így nem is javaslom senkinek.

Jó étvágyat hozzá! 🙂
Készen állsz egy egészséges és tartós fogyókúrára?
A fogyás beindulásához, a felesleg leadásához egy pontosan kiszámolt diéta étrendre lesz szükséged, valamint el kell kezdened a sportolást, ez a legfontosabb. Hosszú távon pedig az életmódváltozás a cél. Összetett lépésekre, egy komplett gyakorlatban is használható programra van tehát szükséged a sikerhez.
Én három lehetőséggel tudok segíteni neked.
A csúcsprogram a személyes mentorprogramom, amelyben egy telefonos beszélgetés után van lehetőséged részt venni. Ha belevágsz ebbe a nagy kihívásba, automatikusan megkapod az összes elérhető online programomhoz a hozzáférést, és a következő három hónapban szó szerint napi kapcsolatban leszünk. Ha szilárdan elhatároztad magad a siker mellett, akkor ide kattintva tudsz jelentkezni egy kötelezettségmentes hívásra.
Ha megvan benned az elhatározás, hogy elindulsz az úton, de a saját időbeosztásodban és tempóban szeretnél haladni, az online fogyókúra programjaimat ajánlom. Felkészítő anyagok, 56 napos étrendek, receptek, sportolási tanácsok teszik teljessé ezt a kihívást is.
Ha pedig még csak ismerkedni szeretnél a sikeres és tartós fogyás témakörével, a weboldalammal, és szeretnéd tudni, hogy melyek azok a hibák, amelyek miatt sokaknak sosem sikerül leadni a felesleget, akkor töltsd le az ingyenes útmutatómat, amelynek címe 10 + 1 valódi ok, amiért nem tudsz lefogyni.
Hozzászólások
Kérdésed vagy véleményed van?Írj bátran! (Az E-mail cím nem jelenik meg nyilvánosan, a Honlap nem kötelező.)