Sült lazac

A hal nagyszerű fogyókúrás étel, és még egészséges is. A lazac kiemelkedik a többi halfajta közül, nem csak jellegzetes rózsaszín vagy néha narancssárgás színével, de a finom ízével, valamint a benne található tápanyagokkal is. Magas a fehérjetartalma, számos vitamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, D, E) és ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor, nátrium, magnézium, szelén, cink, mangán, vas) található benne, de a legnagyobb értéke talán a magas omega-3 zsírsav tartalma.

Ha van rá lehetőségünk, inkább a természetesebb vadlazacot vásároljuk meg, de a legtöbb irodalmi adat szerint a tengeri norvég akvakultúrában nevelt lazactól sem kell tartani.

Egy szó, mint száz, ma a Lidlben nagyon megtetszett a csomagolt lazac a hűtőben, úgyhogy gondoltam sült lazac lesz vacsorára, utána pedig írok egy recept bejegyzést róla. Én holnap futni megyek 15 km-t a hegyekben, így rizst is főzök mellé, hogy legyen elég energiám, és olívabogyót is 🙂 Fogyókúra esetén inkább vegyes nyers salátával vagy párolt zöldségfélével ajánlom.

Hozzávalók 1 főre:

  • egy szelet vagy darabka lazac (halpulton jégbe hűtött vagy hűtőben csomagolt)
  • 2-3 evőkanál kókuszzsír
  • tengeri só vagy Himalája só
  • őrölt feketebors
  • kevés citromlé
  • köretnek nyers vegyes zöld saláta (vagy párolt zöldség)

Elkészítés:

  • A halat kicsomagoljuk, megmossuk, majd besózzuk, és állni hagyjuk 15-25 percet, hogy sós legyen kicsit a belseje is. A bőrét nem szabad lehúzni, mert sütés közben szépen összetartja a halhúst, és sütés után amúgy is könnyedén leválasztható róla.
  • Egy serpenyőbe 2-3 evőkanál kókuszzsírt teszünk, megmelegítjük.
  • A halat közvetlenül sütés előtt még egy kicsit megsózzuk, majd fűszerezzük borssal (aki szereti, tehet rá más fűszert is, pl. majoránnát, de én nem szoktam).
  • Ha már meleg a serpenyő, a bőrös felével lefelé tesszük először be, mert így nem fog szétesni a haldarab.
  • 4-5 percig süssük viszonylag magas lángon, közben ne is piszkáljuk. Látni fogjuk, ahogy a vastag nyers szelet lentről a bőrétől fölfelé haladva fokozatosan halványrózsaszínűvé válik.
  • Lejjebb vesszük a gázt vagy az elektromos fokozatot, megfordítjuk a halat, itt is sütjük 5-7 percig, de most már alacsonyabb lángon / fokozaton.
  • Ha szépen átsült, visszafordítjuk a bőrös félére fél percre, és így vesszük ki.
  • Citromlével meglocsolhatjuk kicsit.

Ezek a sütési idők a 2-3 cm vastag szeletre vonatkoznak. Ha te vékonyabb szeletet vettél, akkor a percek kicsit csökkenthetőek, ha vastagabbat, akkor több időre is szükség lehet.

A zsíros, pikkelyes bőrét és a kellemetlen ízű szürkésbarna húsrészt én nem szoktam megenni, így nem is javaslom senkinek.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Érdekelne egy lépésről-lépésre útmutató, ahol a 2 hónapos fogyókúra mind az 56 napjára diétás étrendet és recepteket kapsz? Akkor szeretettel várlak az online Fogyókúra ÉTREND programomban.

0 hozzászólás

Hozzászólások

Kérdésed vagy véleményed van?
Írj bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük