A fogyás okai

fogyás okai

Míg egyesek bármit megadnának azért, hogy lefogyhassanak, vannak, akik látszólag megmagyarázhatatlan okból veszítenek hirtelen a súlyukból. Ha mindez ráadásul úgy történik meg, hogy az illető semmit nem változtatott az addigi életmódján és étrendjén, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy pontosan meghatározható legyen a kiváltó ok.

Emellett szó lesz a cikkben a tervezett egészséges fogyás okairól is, vagyis arról, hogy végeredményben mi az az egyetlen tényező, amely ezt beindítja. Ez utóbbi már a tudatos fogyókúrázók számára lesz érdekes témakör.

A legtöbb esetben a váratlan és gyors fogyás nem jó jel, sok különböző ok állhat a háttérben.

Melyek a lehetséges okok tervezetlen, hirtelen fogyás esetén?

  • huzamosabb ideig fennálló komoly stresszhelyzet, depresszió, ahol az érintett nem figyel oda a táplálkozására
  • kezelést igénylő emésztőrendszeri problémák, pl. hasnyálmirigy zavarai, gyomor- és bélfertőzések
  • súlyosabb bérférgesség, egyéb élősködők
  • cukorbetegség kezdeti fázisa
  • pajzsmirigy túlműködés
  • daganatos megbetegedések
  • bulimia és anorexia, ahol a beteg nem is fogja fel, hogy milyen keveset eszik valójában

Mivel elég széles a paletta, hogy mi állhat a váratlan fogyás mögött, és nem is teljes a lista, még egyszer hangsúlyozom, hogy mindenképpen orvoshoz kell fordulnod, ha hirtelen, látszólag ok nélkül szaladnak le rólad a kilók!

A tervezett fogyás okai

A tervezett fogyás viszont teljesen más téma, de sokan nem látják a miértjét és kiváltó okait, így erről is érdemes beszélni. Ha fogyókúra iránt érdeklődsz, akkor ez a rész lesz számodra érdekes. Az egészséges fogyásnak egyetlen közvetlen oka van, és több közvetett.

Mi a közvetlen tényező?

Végeredményben a – nem betegség miatt bekövetkező – fogyás egyetlen oka az, hogy az energiamérleged negatív, azaz több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel. Fontos azonban ezt úgy megvalósítanod, hogy ne menjen rá az egészséged. Csakis türelemmel, megfelelő tempóban (heti 0,5-1 kg mínusz) szabad megválni a plusz kilóktól, így lesz a folyamat egészséges és tartós. Szigorúan tilos koplalni, ha így teszel, első körben hiányállapotok alakulnak ki, hosszú távon pedig akár még az életed is veszélybe kerülhet.

Nagyon veszélyes az is, ha beviszed a megfelelő mennyiségű kalóriát, és kicsit többet is égetsz el, tehát a fogyás beindul, viszont nem megfelelő minőségű a táplálék, amit megeszel. Extrém módon kisarkítva a példát, úgy is lehet fogyni, hogy minden nap eszel pár kockacukrot és néhány kanál disznózsírt, de ebben az esetben egy sor súlyos hiányállapot fog jelentkezni majdnem ugyanolyan súlyossággal, mintha csak koplalnál.

Melyek a tervezett fogyás közvetett okai?

A közvetett okok azok a tevékenységek, amelyek segítenek elérni az előbb említett negatív energiamérleget. Az egyik a pontosan kiszámolt diéta étrend betartása, a másik a rendszeresen végzett sport. Valójában az ideális helyzet az, ha mindkettő erejét kihasználod, így „két tűz közé” kerülnek a zsírpárnák 🙂 Az ideális alakod elérése után a diétás étrend természetesen elhagyható, és át kell váltani tudatos, egészséges táplálkozásra, a rendszeres sportot viszont nem szerencsés abbahagyni, hiszen ez az életmódváltozás fontos része, és a tartós siker egyik alapeleme.

Összefoglalás

Ha nem tudod, mitől csökkent váratlanul a testsúlyod, mindenképp fordulj orvoshoz, mert sok különböző oka lehet, amit ki kell vizsgálni!

Ha pedig az egészséges fogyás beindulásának oka az érdekes számodra, akkor mindenképpen egy pontosan kiszámolt étrendre, rendszeres sportolásra, életmódváltozásra lesz szükséged, mert ez az egyetlen kulcs a problémád megoldásához.

Ne halogass tovább, vágj bele még ma az Utolsó Fogyókúrádba. Ha igazán elhatároztad magad, akkor az aktív 3 hónapos mentorprogram a megfelelő választás számodra. Ennek során szó szerint napi szinten kapcsolatban leszünk, és azonnal megkapod a hozzáférést az összes elérhető útmutatómhoz. Jelentkezz egy ingyenes beszélgetésre ide kattintva, ha azt szeretnéd, hogy kihozzam belőled a maximumot!

Ha az elhatározás megvan, de inkább a saját tempódban haladnál a cél felé, az online fogyókúra programjaim ideális választást jelentenek nagyszerű ár / érték arányban. Étrendek, receptek, edzéstervek, sportolási útmutatók teszik teljessé ezt a lehetőséget is.

Ha pedig egyelőre csak ismerkednél a tartós és egészséges fogyás témakörével, töltsd le és tanulmányozd át az ingyenes útmutatómat, amely sok fogyókúrával kapcsolatos tévhitet eloszlat.

0 hozzászólás

Hozzászólások

Kérdésed vagy véleményed van?
Írj bátran! (Az E-mail cím nem jelenik meg nyilvánosan, a Honlap nem kötelező.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük