Banán diéta

banán diéta

A különféle divat diéta hóbortoknak se szeri, se száma. A banán közismerten a magas kalóriatartalmú gyümölcsök közé tartozik, így fogyókúra során csak csínján szabad fogyasztani belőle. Ennek ellenére a banán diéta egy önállóan is létező módszer, amely állítólag Japánból ered. Hogy mennyire hatásos vagy egyáltalán mennyire van létjogosultsága egy ilyen diétának, arról az alábbiakban olvashatsz.

Nincs azzal semmi baj, ha valaki néha megeszik egy banánt, különösen sportolás előtt, után, akár közben vagy reggel éhgyomorra, még akkor sem, ha éppen fogyókúrázik. De akkor már igen, ha erre az egyetlen élelmiszerre kihegyezett módszertől vár tartós testsúlycsökkenést, az igazán fontos tényezőkre pedig semmi figyelmet nem fordít.

Első körben tekintsük át, hogy egyáltalán milyen – táplálkozás szempontjából lényeges – alkotókból áll a banán.

A banán tápanyagtartalma

Egy darab gyümölcsre vetítve, több különböző forrás átlagértékei alapján az alábbi a tápanyag-összetétele. A gyümölcs mérete is számít, így tól-ig értékeket adok meg.

  • Fehérje: 1-1,5 g
  • Szénhidrát: 20-28 g
  • Zsír: 0,3-0,4 g
  • Rost: 2,5-3,5 g
  • Energia: 90-120 kcal

Vitaminok és ásványi anyagok egész tárháza is megtalálható benne: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B8-, B9-, C-, E-, K-vitamin, cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán réz, szelén és vas.

Mi van a banánban, ami fogyasztó hatású?

Valójában semmi. Az, hogy telítettségérzetet ad (mint sok más gyümölcs és zöldség), önmagában még nem teszi fogyasztó hatásúvá. Számos más gyümölcs és egyéb élelmiszer is segít fokozni az anyagcserét, de attól még szintén nem lesznek ők fogyókúrás csodaszerek.

Banán diéta típusok

Banán diéta név alatt többféle módszer is fellelhető a világhálón. Az egyik szerint egész nap 4-8 banánt lehet enni, és egy-két pohár tejet inni, mást nem lehet fogyasztani. Ez a változat egészen biztosan csak néhány napig tartható fenn egészségkárosodás nélkül.

A másik módszer szerint csak reggelire és uzsonnára kell banánt enni és vizet inni, a többi étkezés, sőt a mennyisége is szabadon választható, igaz a desszert és az alkohol az tilos. Valamint este 8 óra után már nem szabad étkezni. Bár ez már messze nem olyan drasztikus, azért több sebből vérzik. Hiszen milyen diéta az, ahol semennyire sincs kontroll alatt az ebéd és vacsora. Ja, és a sportolás is rád van bízva; ha van kedved, mész, hanem, hát nem.

A köztük lévő átmenettel is találkoztam, de inkább az előző kettő a jellemző.

Miért ne vágj bele?

Hogy miért ne vágj bele, arra több nyomós indok is van.

Az első, rövid távú, drasztikusabb változat esetében nem fogsz zsírt veszíteni, maximum némi vizet, de az is vissza fog jönni pár nap alatt. Izomszövetet is veszíthetsz, hiszen a fehérjebevitel elég korlátozott. Borzasztó egysíkú, három nap múlva már szó szerint rá sem fogsz tudni nézni a banánra. Mivel pár napnál tovább nem végezhető az ilyen jellegű diéta, emiatt értelme sincs sanyargatnod magad vele. Fizikálisan és mentálisan is rendkívül megterhelő.

A második verzió esetében pedig nem fogsz fogyni, ha túl sok kalóriát viszel be ebédre és vacsorára, hiszen nincs megszabva, hogy miből mennyit egyél. Nem biztos, hogy megtalálod egyedül azt a kényes egyensúlyt, amitől már fogysz, de még nem lépnek fel hiánybetegségek. Illetve külön kiemeli az utóbbi változat, hogy sportolni nem szükséges, ha nem akarsz. Ez sem jó taktika, ha már fogyni szeretnél.

A banánra sokak gyomra érzékenyebben reagál, érzékenyebben, mint sok más gyümölcsre. Még egy ok, hogy ne ez legyen a diétád alapja.

Mintaétrend

Mivel a szabályok mindkét banán diéta esetében elég konkrétak, így a mintaétrendet te is össze tudod állítani magadnak szabadon. Másrészt én azért sem szívesen adnék mintaétrendet, mert az egész cikk során arra törekedtem, hogy lebeszéljelek róla 🙂

Mit tehetsz, ha a helyes úton szeretnéd leadni a feleslegedet?

Divat diéták helyett megfelelő felkészülést, egy pontosan kiszámolt diéta étrendet és rendszeres sportolást javaslok, végeredményben pedig életmódváltozást. Ebben viszont teljes mellszélességgel tudok segíteni neked.

Ha igazán elszánt vagy, és szereted a kihívásokat, akkor a személyes mentorprogramom az ideális választás számodra. A program során végig napi kapcsolatban leszünk, és minden felmerülő kérdést azonnal átbeszélünk. A részvételnek előfeltétele egy ingyenes hívás, ami nem kötelez semmire. Bátran jelentkezz, ha szeretnéd, hogy kihozzam belőled a maximumot.

Ha inkább a saját ütemezésedben haladnál az egészséges és tartós fogyás és életmódváltozás felé vezető úton, akkor az online fogyókúra programjaim jelentik számodra a tökéletes opciót. Lépésről lépésre útmutatók vezetnek végig a sikeredig.

Ha pedig egyelőre csak ismerkednél a helyes fogyókúra módszerével, velem, a weblapommal, akkor töltsd le a 15 oldalas ingyenes kiadványomat; biztosan te is sok hasznos újdonsággal leszel gazdagabb.

0 hozzászólás

Hozzászólások

Kérdésed vagy véleményed van?
Írj bátran! (Az E-mail cím nem jelenik meg nyilvánosan, a Honlap nem kötelező.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük