Fogyás alvással

fogyás alvással

Nincs két ember, aki a fogyókúra során egyformán reagál a diétás étrendre, mozgásra, ráadásul ezeken az alapvető dolgokon kívül a sikerben több más kisebb tényező is szerepet játszhat. Az alvás fontosságát sajnos sokan lebecsülik, pedig számos kutatás igazolja, hogy sokat számít a plusz kilók leadásában. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy hogyan lehet eredményes a fogyás a megfelelő mennyiségű és minőségű alvással.

Az alvás alapvető szükségletünk, igazán felemelő érzés reggel kipihenten ébredni egy fárasztó nap után. Ahhoz azonban, hogy ez valóban így legyen, be kell tartanunk néhány alapszabályt.

Mennyi alvás az ideális?

Ha nagyon röviden kellene válaszolni, akkor egy felnőtt számára 7,5 óra körül van a legideálisabb alvásidő. Ha te ennél jelentősen kevesebbet alszol, az hátráltathat a diéta során.

Mit tehetsz a jobb alvásért?

A legegészségesebb módszer a jó alváshoz, ha egy kis mozgással kifárasztod a tested. Kevéskét minden nap vagy még jobb, ha kétnaponta sportolsz aktívabban. A rendszeres mozgás sokkal hatékonyabb és egészségesebb, mint bármilyen altató tabletta.

Fontos továbbá az is, hogy az alvásod minőségi legyen, ehhez pedig alapvető, hogy kényelmes legyen az ágyad. Ha magát az ágyat nem akarod lecserélni, egy jó matrac nagyon sokat segíthet. Ezen nem érdemes spórolni.

Az alvás a sikeres fogyás egyik záloga. De miért van ez így?

Ezt a kérdést több szempontból is meg lehet vizsgálni, több oka van.

Idő, valószínűség

Minél többet vagy ébren, logikusan annál több időd, így több lehetőséged van enni, és annál kevesebb idő pihenni, regenerálódni. Feküdj le időben, lehetőség szerint minden nap ugyanabban az időben, hogy a biológiai órád szépen be tudjon állni, és máris sokat tettél a siker érdekében.

Hormonok

Az alvás mennyisége kihat a hormonháztartásodra. Alvás közben emelkedik a jóllakottság érzéséért felelős hormonszint (leptin), miközben csökken az éhségérzetért felelős hormon szintje (ghrelin). A legritkább esetben érzed magunkat éhesnek éjszaka, vizsgáld csak meg magadon, amikor legközelebb éjjel felébredsz valami miatt. Nem fogod kívánni az ételt.

Energiaszint, anyagcsere

Nem elégséges idejű alvás esetén az energiafelhasználásod, így az anyagcseréd lelassul, hiszen nem tudod kipihenni magad, a szervezeted ezért takarékosabb üzemmódba kapcsol. Közben kevesebb kalóriát éget a szervezet, ez pedig nyilvánvalóan nem segít az álomalakod elérésében.

Stressz

Kialvatlanság esetén megnő a stressz szinted, ezt pedig sokan evéssel kompenzálják. A kipihent, jó közérzet fontos, hogy maximálisan a fogyókúrádra tudj koncentrálni.

Összetett folyamatokról van szó tehát, amelynek a jelentőségét semmi esetre sem szabad alábecsülni. A megfelelő idejű és minőségű alvástól önmagában, pontosan kiszámolt diéta étrend és esetenként mozgás nélkül ugyan nem sokat fogyhatsz, de ez is egy olyan tényező, amit nem hagyhatsz ki az egyenletből. Pihend ki magad minél gyakrabban, hogy ez semmiképpen ne álljon a sikered útjában.

Szeretnél belevágni egy egészséges és tartós fogyókúrába?

Akkor beszélgessünk egyet Rólad! Az aktív mentorprogramomat napi kapcsolattartással azok számára dolgoztam ki, akiknek a siker az egyedüli elvárt végkimenetel.

Ha úgy érzed, nincs szükséged arra, hogy minden nap nyaggasson valaki – vagyis én 🙂 -, akkor az online fogyókúra programjaim lépésről lépésre visznek végig téged is az ideális alakodhoz vezető úton.

Végül, ha első körben csak arra vagy kíváncsi, hogy miért nem sikerült még leadnod a felesleget, töltsd le a 15 oldalas útmutatómat teljesen ingyen. Ez dióhéjban a tartós fogyás alfája és ómegája.

Indulj el valamelyik úton még ma! 🙂

0 hozzászólás

Hozzászólások

Kérdésed vagy véleményed van?
Írj bátran! (Az E-mail cím nem jelenik meg nyilvánosan, a Honlap nem kötelező.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük