Spinning a fogyás szolgálatában

spinning

Bár én télen a kemény mínuszokban is járok futni az erdőbe és hegyekbe, mert nagyon szépek a zúzmarás fák, de azt ilyenkor már leginkább hétvégén teszem. Hétköznap munka után már korán sötét van, ezért szinte minden héten egy vagy két napot a spinningnek szentelek. Úgy gondolom, hogy a futás után ez az egyik legjobb lehetőség, amit fogyókúra során sportolhatsz, nagyon hatékony kalóriaégető tevékenység. Ezt a cikket kedvcsinálónak szánom, hátha te is kipróbálod, és megkedveled 🙂

Szobakerékpár vagy spinning? Mi a különbség?

Először is tegyük tisztába a fogalmakat. A szobakerékpár egy könnyebb szerkezetű, otthoni edzésre alkalmas eszköz, gyakran digitális kijelzővel, a spinning kerékpárok (vagy más néven teremkerékpárok) viszont egyszerűbb felépítésű, de jóval stabilabb, robosztusabb eszközök, sokkal precízebb terhelésbeállításra van lehetőség, és jobban bírják a strapát. Ez nem is csoda, hiszen ez utóbbiakat olyan edzésekre tervezték, ahol a legprofibbak sem tudnak kárt tenni a magas minőségű eszközökben. A hosszú percekig, zenei ritmusra történő erőteljes állva tekerés egy átlagos szobakerékpárt elég hamar tönkretenne. A spinning pedig magát a spinning kerékpárral történő edzést jelenti.

Előnyei

Számos oka van, amiért kiváló választás ez a sportág:

 • fűtött (vagy nyáron légkondicionált) terem, kellemes környezet
 • jó zene, sőt egyes helyeken fényjáték az edzés alatt, nem unalmas
 • bármilyen életkorban végezhető
 • nagyon jól átmozgat és megizzaszt, sok kalóriát égethetsz vele, segíti a fogyást
 • nem terheli nagyon az ízületeket
 • a pozitív egészségügyi hatásai vitathatatlanok; kiváló állóképességet ad, jót tesz a keringésnek és szívnek, levezeti a stresszt, nagyon egészséges
 • közösséghez tartozás érzése, nem kell egyedül végezni, mindig van más is az órákon, ismerőssel vagy fogyókúra társsal is be tudsz jelentkezni az órára

Hogy néz ki egy spinning óra, mit vigyél magaddal?

Általában háromféle gyakorlatsor van:

 • normál: ülve tekerés
 • kiállás: állva pedálozás
 • néha összetettebb feladatsor, pl. kiállás alatt karbehajlítás (kormányhoz hajolva), majd vissza

Erősségi fokozatok:

 • gyenge: bemelegítéskor és az óra végén ezen a fokozaton tekerünk
 • közepes: a bemelegítés után kicsit erősebbre állítjuk a fokozatot
 • erős: edzés közepétől alkalmanként hegymenetet szimulálva még erősebbre tekerjük a szabályozó gombot

Mit kell vinni?

Minimum fél liter folyadék, törölköző, a fanatikusoknak spinning cipő (de megfelelő lehet bármilyen edzőcipő, én például egy leharcolt futócipőt viszek), edzésre alkalmas öltözet (én egy rövidgatyát viszek és egy légáteresztő technikai futópólót), esetleg kerékpáros kesztyű, de ez utóbbi nem annyira fontos.

Mennyi ideig tart és mennyibe kerül egy óra?

Itt Esztergomban nálunk 2019 végén csak 1000 Ft egy alkalom (de máshol sem eget verően drága), és kb. 60-65 perc egy edzés. Ebben laza bemelegítő tekerés, edzés, levezetés, és a végén egy kis nyújtás van.

Tippek kezdőknek

Az első edzés előtt mindképpen kérd ki az edző segítségét a kerékpár beállításában, mert nagyon fontos, hogy a kormány és az ülés magassága, valamint a pozíciójuk megfelelő legyen. Illetve mindenképpen óvatos beállításokkal kezdd az elején. Hozzá kell szoknia mindenednek a speciális terheléshez (ízületek, karok, térd, comb, vádli főleg). Ne zavarjon, ha az elején nem tudod maradéktalanul teljesíteni az összes feladatot! Esetenként percekig kell állva tekerni, ennek az elvégzéséhez pedig rendszeres edzés vagy más sportágból hozott erős alap állóképesség szükséges.

Összegzés

Remélem sikerült kicsit közelebb hoznom neked ezt a lehetőséget. Ha a spinninget választod, akkor biztos lehetsz benne, hogy nagyon sokat fog segíteni neked a sikeres és tartós fogyás elérése érdekében, ha rendszeresen eljársz az órákra. És hogy mennyi kalóriát égethetünk el egy 75 perces alkalom során? Ez függ a testtömegünktől és a sportmúltunktól is, de átlagosan 700-800 kalória körül, ami nagyon jelentős mennyiség. Otthoni szobakerékpározással csak maximum feleannyit, így az előbbi egyértelműen jobb választás.

Ne hagyd veszni a sportolásban rejlő kimagasló lehetőségeket, ha fogyni szeretnél, ehhez pedig az egyik legjobb választás a spinning. Minden edző kicsit más órát tart, ha nagyvárosban laksz, akár több helyen is érdemes kipróbálni. Hajrá! 🙂

Szeretnéd tartósan leadni a feleslegedet?

Akkor beszélgessünk egyet rólad és a céljaidról! A legelszántabbak egy aktív és személyes mentorprogram keretei között kapnak lehetőséget 10 kiló tartós és egészséges úton történő leadására 3 hónap alatt. Kattints ide, ha elfogadod a kihívást!

Olyan megoldás érdekel, ahol a saját, nyugodt tempódban haladhatsz? Online fogyókúra programjaimon lépésről lépésre vezetlek végig az egészséges és tartós fogyáshoz, végeredményben pedig a teljes életmódváltozáshoz vezető úton.

Szeretnéd tudni az alapokat, hogy hogyan tudnád leadni a felesleget? Töltsd le az ingyenes útmutatómat, és megmutatom a sikertelenség leggyakoribb okait, valamint a megoldást.

0 hozzászólás

Hozzászólások

Kérdésed vagy véleményed van?
Írj bátran! (Az E-mail cím nem jelenik meg nyilvánosan, a Honlap nem kötelező.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük